VOORBEREID PERSONEEL
IS AGRESSIE DE BAAS

Van 5 t/m 11 oktober is het weer de Week van de Veiligheid. Een week waarin we ons extra inzetten voor een betere veiligheid op de werkvloer. Op deze website leer je meer over hoe goed voorbereid personeel agressie de baas kan zijn. Kennis over hoe nu precies om te gaan met gewelddadige situaties kan namelijk de sleutel zijn tot een goede afloop. En dat willen we allemaal! Start de test en beantwoord de vragen zoals je zelf op de situatie zou reageren of volg een e-training van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) hier.

Begin hier

Het eerste antwoord is goed.

Het beste is om deze persoon aan te spreken als klant en de kans te geven om alsnog af te rekenen. Zo laat je hem in z’n waarde en voorkom je winkeldiefstal. Ook zou je kunnen zeggen dat hij is vergeten af te rekenen. Als je hem direct confronteert met diefstal kan hij daarvan schrikken met alle gevolgen van dien.

Het eerste antwoord is goed.

Het enige wat een overvaller wil, is controle over de situatie. Uit onderzoek blijkt dat iedere vorm van weerstand leidt tot meer agressie vanuit de dader. Ga je in verzet? Dan dreigt hij juist die controle te verliezen. Je komt dan nog meer in gevaar omdat de overvaller zich bedreigd voelt. En op dat moment weet je niet waar de overvaller toe in staat is. Zeker een gewapende overval levert risico voor je veiligheid. Beter is daarom de situatie te accepteren en te doen wat de overvaller vraagt volgens het RAAK-principe:
Rustig blijven, Accepteer de situatie, Afgeven van geld of goed, Kijken hoe de dader er uitziet. Zo heeft hij de controle. Je kiest daarmee voor je eigen veiligheid.

Het tweede antwoord is goed.

Agressie kan ook buiten het bedrijf voorkomen zeker als je werkzaam bent in de transportsector. Blijf altijd beleefd en rustig en voorkom zo dat een situatie uit de hand loopt. Als mensen weten waar ze aan toe zijn, zijn ze eerder in staat even te wachten. Daarom werkt het goed om aan te geven dat het nog maar een paar minuutjes duurt. Even kort naar ze toelopen komt ook sympathieker over dan van verre schreeuwen. Het lijkt een kleine moeite maar het voorkomt een gewelddadige situatie.

Het derde Antwoord is goed.

Wanneer je in een gewelddadige situatie terecht komt, is het altijd zaak zo rustig mogelijk te blijven en te doen wat de overvaller vraagt. Je wil de overvaller niet de controle laten verliezen, je weet niet waar hij dan toe in staat is. Volg daarom het RAAK-principe: Rustig blijven, Accepteer de situatie, Afgeven van geld of goed, Kijken hoe de dader er uitziet. Kies daarom voor je eigen veiligheid en doe wat de overvaller vraagt. Ook is het beter om de zaak met twee personen te openen, dit kan de overvaller ervan weerhouden bij uw zaak naar binnen te gaan.

Hoe zou jij deze winkeldief hebben aangepakt?

 • Je loopt rustig naar deze persoon toe en zegt: ‘Ik zie dat u een boek in uw jas stopt. Zal ik met u meelopen naar de kassa?’.
 • Je benadert direct deze persoon en zegt: ‘U weet toch dat het verboden is om te stelen?’.
 • Je doet niets. Je kunt beter wachten tot de klant voorbij de kassa loopt. Pas dan weet je echt zeker dat deze persoon wilt stelen en neem je gepaste maatregelen.

Hoe zou jij met deze overvaller zijn omgegaan?

 • Je blijft rustig en zegt: ‘Gebruik geen geweld, ik doe alles wat u zegt!’.
 • Zodra hij vraagt om het geld uit de kassa te halen, pak je iets waarmee je jezelf kunt verdedigen en probeer je de overvaller uit de zaak te werken.
 • Je pikt niet dat de overvaller je zuurverdiende geld probeert te stelen en schreeuwt: ‘Bekijk het maar ik ga de politie bellen!’.

Hoe zou jij op deze agressieve automobilist hebben gereageerd?

 • Je antwoordt de man: ‘Doe alstublieft rustig, ik ben zo klaar hoor’.
 • Je spreekt hem beleefd aan: ‘Nog twee minuutjes en dan ben ik klaar, excuses voor het ongemak!’.
 • Je antwoordt boos en zegt: ‘Ja hallo, ik ga pas weg als ik heb uitgeladen!’.

Hoe zou jij met deze overvaller zijn omgegaan?

 • Je grijpt naar iets waarmee je jezelf kan verdedigen.
 • Je blijft rustig en zegt dat je zal doen wat de overvaller zegt, maar zodra je je kans schoon ziet pak je snel je mobiel en bel je 112.
 • Je werkt mee en doet alles wat de overvaller vraagt.
VOLGENDE VRAAG VERDER

GOED GEDAAN, SCHRIJF JE NU IN EN LEER HOE JE JEZELF NOG BETER KAN VOORBEREIDEN OP DIT SOORT SITUATIES


Bedankt voor het meedoen met de test. Goed voorbereid personeel is agressie de baas. Jij vanaf nu toch ook? Voor meer situaties kun je de online training van het CCV volgen. Hier leer je meer over de verschijningsvormen, oorzaken en gevolgen van geweld op de werkvloer. En dankzij jouw inzet kunnen situaties zoals in de voorgaande vier films wél een goede afloop hebben. Wil je de test nog eens doen? Dan kan dat hier.Volg de e-training